Dünya

Li’nin ekonomiyi dışa açma politikasına bağlılıkla ilgili mesajı

Çin Başbakanı Li Qiang, İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantısında konuştu.

Çin ekonomisinin 40 yılı aşkın süredir istikrarlı bir şekilde geliştiğini ve dünya ekonomisine katkı sağladığını belirten Li, “Dünya ne kadar değişirse değişsin, Çin temel ulusal politikası olan dış dünyaya açılmaya bağlı kalacak ve bu politikayı sürdürecektir.” Kapılarını dünyaya daha çok açalım.”

Li, Çin ekonomisini toplantının yapıldığı Davos kentinin eteklerinde kurulan Alpler’e benzeterek, “Avrupalı ​​arkadaşlar, Alpler’in gerçek ihtişamını görmek istiyorsanız buraya bakmalısınız” dedi. Uzaktan bakınca Çin ekonomisine bakarken vizyonunuzu genişletmeli, resmin tamamını kapsamlı ve objektif olarak görmelisiniz.” “Nereden geldiğini anlamak için ona panoramik bir perspektiften bakmalısınız” dedi.

Çin ekonomisinin küresel ekonomik büyümeye katkısının yıllar itibarıyla yüzde 30’lara ulaştığına dikkat çeken Li, Kovid-19 salgını sonrasında 2023’te güçlü bir toparlanma ivmesi sergilediğini vurguladı.

2023’te yüzde 5,2 büyüme bekleniyor

Li, Çin’in gayri safi yurt içi hasılasının 2023 yılında yüzde 5,2 artışla yıllık büyüme hedefinin üzerine çıkmasının beklendiğini belirtti.

Çin hükümeti 2023 yılı için “yüzde 5 civarında” bir ekonomik büyüme hedefi belirlemişti.

Ekonomik toparlanmayı teşvik ederken pasif teşvik önlemlerine başvurmadıklarını, kısa vadeli büyüme için uzun vadeli risklerin birikmesine yol açacak adımlar atmadıklarını vurgulayan Li, bunun yerine iç dinamiklere odaklandıklarını vurguladı.

Li, Çin’in uzun vadeli büyüme temellerinin sağlam olduğunu, tüm kategorilerde gelişmiş bir sanayi altyapısına sahip olduğunu, imalat sanayinde üretilen küresel katma değerin yüzde 30’unu oluşturduğunu ve bu alanda dünyada birinci sırada yer aldığını belirtti. 14 yıl.

Ülkenin büyük nüfusunun üretim faktörleri açısından sağladığı demografik avantajın nitelikli kalkınmayla yetenek avantajına dönüştüğü görüşünü dile getiren Li, ülkenin küresel sermayenin yaklaşık yüzde 30’unu sermaye açığından sağlayan bir konuma ulaştığına dikkat çekti. .

Li, Çin’in bilgi üretiminde dünyada ikinci sırada yer aldığını, her yıl çift haneli büyüyen araştırma geliştirme harcamaları ve yüksek teknoloji yatırımlarıyla inovasyon kapasitesinin arttığını belirtti.

Orta gelir grubu 10 yılda 800 milyona ulaşacak

Çin pazarının genişliği ve derinliğiyle dış talepteki zayıflığa karşı küresel talebi canlandıracak dinamizme sahip olduğuna işaret eden Li, ülkenin 400 milyonluk orta gelir grubunun 10 yıl içinde ikiye katlanarak 800 milyona ulaşmasının beklendiğini ifade etti. .

Li, Çin’in kentleşme oranının hâlâ gelişmiş ülkelere göre yüzde 10 daha az olduğuna dikkat çekerek, yaklaşık 300 milyonluk potansiyel kırsal göçmen nüfusunun konut, eğitim ve sağlık alanlarında yeni yatırım ihtiyacını ortaya çıkaracağının altını çizdi.

Çin’in yeşil kalkınma alanında önemli bir atılım yaptığını, dünya güneş enerjisi üretiminin yaklaşık yarısını karşıladığını, dünyadaki elektrikli araçların yarısından fazlasının Çin’de olduğunu kaydeden Li, yeşil enerji gibi yeni sektörlerin de olduğunu söyledi. Yeşil altyapı, yeşil ulaşım ve yeşil yaşam tarzı yılda 10 trilyon dolar üretecek. 1,4 trilyon yuan (1,4 trilyon dolar) değerinde bir yatırım ve tüketim pazarı yarattığına dikkat çekti.

“Dış dünyaya açılma kararlılığımızı sürdüreceğiz”

Li, Çin’in 40 yılı aşkın süredir dünyaya açılma politikasıyla ekonomik fırsatlarını dünyayla paylaştığını, bugün dünyada 140’tan fazla ülke ve bölgenin en büyük ticari ortağı haline geldiğini belirtti.

Ülkenin ortalama gümrük tarife oranının Dünya Ticaret Örgütü’ndeki gelişmiş ülkelere yakın bir seviye olan yüzde 7,3’e düştüğüne işaret eden Li, son yıllarda birçok çok uluslu şirketin Çin pazarındaki faaliyetlerini artırarak küresel ticaretini artırdığını vurguladı. Ülkenin üretim kapasitesinden yararlanarak etki yaratmak.

Li, Çin’de son 5 yılda yapılan doğrudan yabancı yatırımların getiri oranının yıllık yüzde 9 civarında olduğuna, bunun da küresel anlamda oldukça rekabetçi bir seviyeye işaret ettiğine dikkat çekerek, “Çin pazarını tercih etmek risk değil, fırsattır. şirketler.”

Yabancı yatırımlara yönelik kurumsal düzenlemelerin iyileştirilmesini hızlandıracaklarını, yabancı yatırımların olumsuz listesini kısaltacaklarını, yabancıların imalat sektörüne erişiminin önündeki tüm engelleri kaldıracaklarını ve yabancı şirketlere ulusal standartlarda muamele edilmesini sağlayacaklarını belirten Li, şöyle konuştu: ” Dünyanın her ülkesinden gelen yatırımları memnuniyetle karşılayıp hayata geçiren, pazar odaklı, hukuka dayalı, dünya standartlarında bir iş ortamı oluşturmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Mart 2023’te düzenlenen Ulusal Halk Kongresi’nde başbakan seçilen Li, ilk kez Davos toplantısında Çin’i temsil ediyor.

Li, daha önce Haziran 2023’te Çin’in Tianjin kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun yaz toplantısına katılmış ve orada bir konuşma yapmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu